З.БАТЦЭЦЭГ
Тос нь хоолны чанар, амтанд нөлөөлдөг. Найрлагаасаа хамааран тос бүр өөр заавартай байдаг. Тухайлбал, шарах зориулалтаар ашиглах, ямар хэмд шарах, энэ нь эрүүл мэндэд хэрхэн нөлөөлж байгааг тодорхойлдог.
ROSBIOTECH их сургуулийн Гастрономийн менежментийн хөтөлбөрийн тэргүүн, брэнд тогооч, телевизийн хөтлөгч Григорий Мосин Gazeta.Ru-д энэ тухай тайлбарлав.
Чидун жимсний тос нь ханаагүй тосны хүчил, антиоксидант, витамин агуулдаг бөгөөд зүрх, судсанд хамгийн тустай гэж үздэг. Харьцангуй халалт багатай буюу 190-220°С учраас оливын тосыг салат, амтлагч, хүнсний ногоо, загасны мах шарах, жигнэх зэрэгт хэрэглэхэд тохиромжтой.
“Кокосын тос нь бодисын солилцоонд тустай, эрчим хүчээр хангадаг ханасан тосны хүчлийг агуулдаг. Гэсэн хэдий ч энэ нь холестерины хэмжээг нэмэгдүүлэх боломжтой. Халах цэг нь цэвэршүүлэх зэргээс хамаарч 177 ° C-аас 232 ° C хооронд хэлбэлздэг. Энэ тос нь ази хоол хийх, жигнэх, дунд зэргийн халуунд хуурч хэрэглэхэд тохиромжтой.
Наранцэцэгийн тос нь онцгой амтгүй, өндөр халалттай байдаг. Цэвэршүүлсэн тосны хувьд ойролцоогоор 225 ° C байдаг тул өндөр хэмд хайруулын тавган дээр хоол хийхэд маш сайн тохирдог. Наранцэцэгийн тос нь омега-6 зэрэг олон ханаагүй тосны хүчил агуулдаг. Гэсэн хэдий ч эдгээр хүчлүүдийн хэт их хэмжээ нь хортой бөгөөд тосонд агуулагдах ханаагүй өөх тос нь халах үед исэлддэг. Өндөр температурт хортой нэгдлүүд үүсэхгүйн тулд цэвэршүүлсэн тосыг сонгох нь дээр.
Авокадо тос нь ханаагүй өөх тос, антиоксидантаар баялаг. Энэ нь ойролцоогоор 270 ° C халах цэгтэй. Энэ нь өндөр хэмд хайруулын тавган дээр шархад хамгийн тогтвортой тосны нэг юм.
Хушганы тос нь омега-3 тосны хүчил, антиоксидант агуулдаг. Гэхдээ 160-180 хэмд халдаг тул өндөр хэмд хуурч хэрэглэхэд тохиромжгүй. Энэ тосыг салатанд эсвэл бэлэн хоолонд нэмэлт болгон хэрэглэхэд хамгийн сайн.
Газрын самрын тос нь витамин Е, антиоксидант агуулдаг бөгөөд саармаг амттай боловч зарим хүмүүст харшлын урвал үүсгэдэг. Халах цэг нь нэлээд өндөр (230 ° C) тул мах, загасыг хуурахад тохиромжтой.
Гүнжидийн тос нь витамин Е, антиоксидант агуулдаг бөгөөд самрын тааламжтай амт, үнэртэй байдаг. Өвөрмөц амттай учир бүх хоолонд хэрэглэхгүй байж болох ч дунд зэргийн хэмд ази хоол, шарсан ногоо, мах зэрэгт тохиромжтой. Халах цэг - 210 ° C.
“Хамгийн эрүүл тосыг ч гэсэн хоолны дэглэмд илүүдэл илчлэг, өөх тосноос зайлсхийхийн тулд дунд зэрэг хэрэглэх ёстой гэдгийг санах нь чухал” гэж Мосин зөвлөсөн юм.
Эх сурвалж: “Зууны мэдээ” сонин
2024 ОНЫ АРВАННЭГДҮГЭЭР САРЫН 18. ДАВАА ГАРАГ. № 223 (7467)