З.БАТЦЭЦЭГ
Гэхдээ ашиг тус нь хор болж хувиргахгүйн тулд өдөрт хэдэн аяга цай уух вэ? Ялангуяа Альцгеймерийн өвчин үүсэх магадлалтай хүмүүс. Энэ асуултын хариултыг Хятадын эрдэмтэд олсон байна.
Цайны хэрэглээ нь Альцгеймерийн өвчнөөр өвчлөх эрсдэлтэй холбоотой шинэ судалгаа гарчээ. Хонг Конгийн их сургуулийн мэргэжилтнүүд ой санамж, түүнтэй холбоотой өвчний асуудлыг судалж, нэлээд хэдэн жил зарцуулсан томоохон хэмжээний шинжлэх ухааны ажил хийжээ.
Энэ хугацаанд тэд хэдэн арван мянган эрүүл сайн дурыхан, түүнчлэн Альцгеймерийн өвчтэй эсвэл энэ өвчөөр өвдөх магадлалтай 54 000 хүмүүсийн мэдээллийг судалж үзсэн байна. Судалгааны зорилго нь хүнд өвчний хөгжилд цай, түүнчлэх уусан цайны хэмжээг нөлөөг судлах явдал байв. Хэт их цай уусан сайн дурынхны тархины гэмтэл нь Альцгеймерийн өвчинтэй холбоотой болохыг тогтоожээ. Зохих тунгаар уусан сайн дурынхан хүнд өвчин тусах эрсдэл бараг хоёр дахин буурсан байна.
Хэл ярианы чадвар, ой тогтоолтод чухал үүрэг гүйцэтгэдэг тархины саарал бодист цай хэрхэн нөлөөлдөг тухай эрдэмтдийн таамаглал батлагдлаа. Өдөрт зургаан аяга цай уух нь Альцгеймерийн эрсдлийг хоёр дахин бууруулахад тусалдаг нь батлагдсан. Арван гурван аяга нь өвчний явцын хүчин зүйлсийг нэмэгдүүлдэг юм байна. Эрдэмтэд "Frontiers in Nutrition" сэтгүүлд нийтлэгдсэн өгүүлэлдээ тэдний мэдээлэл цайны хүний тархинд үзүүлэх нөлөөллийн механизмыг ойлгоход тустай гэжээ.
Эх сурвалж www.polit.mn